Wat zit er allemaal in een mantelzorg woning?

Nederland telt ongeveer 4 miljoen mantelzorgers. Iets meer dan 600.000 hiervan bieden langdurige zorg. Dit betekent dat 600.000 mensen een minimum van 8 uur per week besteden aan het verlenen van zorg aan een naast.

Dit lijken misschien hele grote getalen, maar veel mensen beseffen zich niet dat zorg verlenen aan naasten enorm veel voorkomt. Misschien ken je zelf wel iemand die zorg ontvangt of verleent aan een familielid, of wellicht ben je zelf wel een mantelzorger.

Wanneer je als persoon mantelzorg verleent, kan het vaak gebeuren dat je voor onverwachte situaties komt te staan. Het kan zomaar voorkomen dat je je ineens naar de auto moet haasten om te helpen. Als dit meerdere keren per week gebeurt, is het natuurlijk niet handig als je een autorit van een uur verwijderd bent van de persoon die jouw zorg nodig heeft.

Daarom is er speciaal een mantelzorg woning bedacht om dit probleem op te lossen. Maar wat is het belang van deze woningen? En wat zit er allemaal in een woning voor mantelzorgers?

Het belang en de voordelen van een mantelzorg woning

Voor het verlenen van langdurige zorg, spendeer je vaak veel uur in de week bij je zorgvrager. Als je dan continu heen en weer moet reizen, is dit niet erg optimaal. Dit kost je veel geld voor benzinekosten of voor het openbaar vervoer. 

Het is voor velen geen optie om in te gaan wonen bij de zorgvrager. Vooral als het gaat om een familielid, kan dit leiden tot frictie en discussies. Je hebt misschien het gevoel dat je geen privacy meer hebt en dat het leven volledig draait om het verlenen van zorg.

Een mantelzorg woning lost deze problemen snel op. Dit is namelijk een woning die dichtbij de woning van de persoon die de zorg ontvangt staat. Hierbij kan je denken aan een klein soort huisje of een container die, zonder benodigde vergunning, op het terrein van de zorgvrager worden geplaatst. Ook is het mogelijk om een aanbouw of garage als aparte woning te laten functioneren.

Inrichting naar eigen keuze

Een mantelzorg woning lost dus al een groot deel van de mogelijke problemen op. Maar daarnaast kan je deze ook nog eens naar eigen inzicht inrichten. In het huisje bevinden zich altijd een keuken, een sanitaire ruimte en een woonkamer. Afhankelijk van de grootte kan er ook een kleine slaapkamer in het huisje worden geplaatst. Verder worden de elektronica en waterleidingen volledig geregeld en wordt er van het huisje een echte woning gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *