Haal klassieke kunstwerken in huis door middel van reproductie schilderijen

Kunst bestaat uit een grote variatie aan soorten werken. Zo worden schilderijen, tekeningen, beelden, theaterstukken en boeken allemaal onder kunst gerekend. Sommigen houden ervan om zelf deze kunst te creëren, terwijl anderen het meer zien als vermaak. 

Schilderijen worden al eeuwenlang gemaakt. Vroeger kende de wereld vele bekende kunstenaars, waaronder Vermeer, Rembrandt en Da Vinci. Deze namen zijn tegenwoordig nog steeds groots in de kunstwereld, maar de originele werken van deze kunstenaars zijn haast niet meer te vinden. Voor mensen die graag nog een klassiek schilderij in huis willen hebben, kunnen er reproductie schilderijen worden gemaakt. 

Auteursrechtelijke bescherming

Alle gemaakte kunstwerken bevatten auteursrechtelijke bescherming. Dit betekent dat niet iedereen zomaar met het werk aan de haal kan en het als zijn eigen kan claimen. Maar waarom kunnen er tegenwoordig dan reproducties van deze werken worden gemaakt?

De algemene regel die geldt wanneer het aankomt op auteursrechtelijke bescherming, is dat deze na 70 jaar na de dood van de authentieke maker vervalt. Vanaf dat moment mogen de gemaakte werken geëxploiteerd worden en kan iedereen de kunst gebruiken voor andere projecten. Dit betekent ook er vanaf dat moment reproductie schilderijen gemaakt en verkocht kunnen worden zonder dat hier een straf op staat. 

Het maken van een reproductiewerk

Het maken van reproductie schilderijen kan op een aantal manieren. Tegenwoordig is de meest gebruikte manier door het werk te fotograferen. Dit is de mechanische wijze. Vroeger, toen de fotografie nog niet bestond, werden oudere werken echter vaak met de hand nageschilderd. Natuurlijk gaf dit een ‘echter’ gevoel, maar men kon toch bijna altijd zien dat het een kopie was. Met de geavanceerde fotografie die wij nu kennen, kunnen werken uitstekend nagemaakt worden. 

Een andere, minder bekende manier van het maken van een reproductiewerk, is door middel van een reliëfdruk. Door alle mogelijkheden die er tegenwoordig zijn wanneer het aankomt op het maken van reproductie schilderijen, kan iedereen een stukje klassieke kunst in huis halen voor een eerlijke prijs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *